Blog

Krachtdier
Vorige week maakte ik samen met een meisje van tien een krachtdier. Op de zijvlakken schreven we alle kwaliteiten waar ze trots op mag zijn. De opdracht was om de komende periode alle dingen die er goed zijn gegaan op een briefje te schrijven en deze in het krachtdier te verzamelen. Deze week kwam ze met een grote glimlach en een goed gevuld krachtdier terug in mijn praktijk. Wat bleken er veel dingen goed te zijn gegaan! Het was voor dit meisje heel waardevol om haar aandacht te richten op wat er allemaal al goed gaat en niet te focussen op de dingen die nog niet altijd lukken.


Visualisatie
Bij overprikkeling kan het fijn zijn voor kinderen om een visualisatie te doen.  Zo kun je een veilige, rustige plek creëren waar het altijd fijn is. Het voordeel van deze plek is dat je er altijd naar toe kunt gaan! En je kunt het er zo leuk en rustig maken als je zelf wil.  Vandaag schilderde een meisje van elf jaar een mooi huisje in het bos. Er stroomde een beekje en de bloesem bloeide. De vogels floten en de wind ruiste door de bomen. Een perfecte plek om even op adem te komen als er teveel prikkels om je heen zijn.  Visualisaties kunnen helpen bij het kalmeren van de zintuigen en helpen bij het reguleren van emoties.


Prentenboeken
Er zijn tal van mooie prentenboeken. Zo is het boek ‘Tijger-tijger is het waar?’ er voor mij één van. Dit boek gebruik ik bijvoorbeeld tijdens sessies met kinderen om gedachten te onderzoeken. Vaak is het namelijk niet de gebeurtenis zélf waardoor je je ongelukkig voelt, maar je gedachten over die gebeurtenis. Hoe kun je je piekergedachten omkeren tot een positieve gedachte? Het verhaal in dit boek geeft een mooie aanleiding om met kinderen in gesprek te gaan over hoe ze op een positieve manier naar een bepaalde situatie kunnen kijken.

.

Kwaliteiten inzichtelijk maken
Hoe wil jij dat anderen jou zien?
Welke kwaliteiten zijn direct zichtbaar en welke eigenschappen laat je misschien niet altijd zien? Welke mooie eigenschappen heb jij die soms nog verborgen blijven? En zou dit bij anderen misschien ook zo zijn? Via de Matroesjka poppen hebben we vandaag tijdens een sessie gekeken naar al deze kwaliteiten. Mooi om dit zo inzichtelijk te maken voor kinderen!



 .

Opstellingen maken
Ik maakte al gebruik van opstellingen in mijn coachingssessies, maar na de bijscholing van Poptalk, kan ik dit nu veel breder in gaan zetten. Mooi om te zien dat wat kinderen via woorden niet kunnen uitdrukken, ze wel via beeld kunnen laten zien!


Circuitje doen?!
Wat doe je als je boos uit school komt en de boosheid er echt even uit moet? Dan doe je een circuitje! Vandaag gingen we boksen, scheurden we met papier, schreeuwden we in een kussen, gooiden we met een zachte bal hard op de grond en mochten we lekker veel herrie maken met pollepels. Daarna haalden we rustig adem en konden we manier bedenken hoe je op een goede manier reageert als iets niet gaat zoals je wil.


 

Vragen
Vertellen jouw kinderen ook weinig over school? Probeer dan eens andere vragen te stellen. Wie weet komen er wel heel verrassende antwoorden!






Doel
Wat is je doel? Waar stond je eerst, waar sta je nu en waar wil je nog naartoe? En hoe komt het dat je al zoveel verder bent gekomen? Wat heb je nog nodig om dichter bij je doel te komen? En wie helpen jou daarbij? Voor kinderen is het super fijn om dit door middel van beeldmateriaal uit te spelen.


Meet Bobbie!
Wat als je helemaal niet wil praten en eigenlijk helemaal nergens zin in hebt? Dan ga je toch lekker een stukje lopen met deze leukerd? Dan komt de rest vanzelf….
Tijdens het wandelen ontstaan de mooiste gesprekken en dat is enorm waardevol!




Geluk voor kinderen
Vandaag lazen we een verhaal uit dit geweldige boek. Het ging over een vogel die niet durfde te vliegen. Hierna bespraken we wanneer je iets eerst niet durfde en later wel. Wat maakte dat je dit toch aan durfde? Welke kwaliteiten heb je om dit aan te gaan? Kortom, weer mooie inzichten vandaag!




Fouten
Fouten maken is leuk! Als ik dat tegen kinderen zeg, kijken ze me vaak maar gek aan. Want fouten maken is toch juist super stom? Maar van fouten leer je juist hartstikke veel. Je hersenen ontwikkelen zich, om sommige fouten kun je hard lachen en je leert hoe je iets op een andere manier aan kunt pakken. Hartstikke nuttig dus!
Vooral kinderen die faalangstig zijn, kinderen die alles graag goed willen doen, of kinderen die onzeker zijn vinden dit vaak lastig. Kan jouw kind hier wel wat hulp bij gebruiken? Laat het me weten, ik kijk graag met je mee!


Kennismaken
Klaar voor een nieuwe kennismaking!
Ik kan me er zo op verheugen met een (voor mij nieuw) kind kennis te maken en elkaar beter te leren kennen. Wie ben jij, waar word je vrolijk van en waarvan juist helemaal niet? Waar kan ik je mee helpen en wat zou je wensen als je kon toveren?